Sören Eriksson 1941-2002

OM OSS » Sören Eriksson Minnesfond

Till minne av Sören Eriksson

Efter Sören Erikssons tragiska bortgång i oktober 2002 tog anhöriga till Sören kontakt med Föreningen Ovikenmusik med förfrågan om de i dödsannonsen kunde skriva att personer och organisationer som ville hedra Sörens minne kunde sätta in pengar på föreningens postgirokonto, pengar som sedan kunde delas ut som stipendier etc. Självklart ställde föreningen upp på detta och ser genom dessa pengar möjlighet att genom ett årligt stipendium uppmuntra någon person från Oviken enligt nedanstående kriterier.

Förhoppningen med denna fond är också att minnet av Sören och hans gärningar skall fortleva och att de pengar som delas ut skall bli till glädje för mottagarna.

Ett stipendium ur fonden skall årligen delas ut och gå till:

...någon person inom konstarterna teater, musik, konst eller konsthantverk och företrädesvis till någon yngre person som uppmuntran i denne persons konstutövande.

Utdelningen av stipendiumet sker årligen i samband med Ovikens firande av Sveriges nationaldag den 6 juni, och det är Föreningens Ovikenmusik styrelse som beslutar om utdelning ur fonden samt vilken person som ska tilldelas stipendiumet.

 


 

Minnesbrev från Ingrid Wikberg

Min käraste vän.
Sören Eriksson 1941-2002

Det är nu drygt tio år sedan Sören lämnade scenen och vandrade vidare.
Och sa hej- vi hörs och syns...

Sören och jag lärde känna varandra i mitten av tonåren. Han var kusin med min kamrat Mait och det var hon som sa till mig "Du måste träffa min kusin Sören, ni har så lika intressen och jag tror att du kommer att tycka mycket om honom". Vi träffades och han kom bli min käraste och godaste vän och kamrat.

Åren gick.
Sören gick gymnasiet i Östersund och hann med att starta en teaterförening där, göra sin militärtjänst, flytta till Stockholm, gå Kalle Flygares teaterskola och scenskolan i Göteborg. Efter det blev det teaterliv i Göteborg, Borås stadsteater och Västernorrlands teater i Sundsvall samt Riksteatern. Det kom brev- och korthälsningar då och då.

En dag ringde telefonen: "Hej, det är Sören..."
Och vår vänskap fortsatte som om alla år som gått inte funnits.

Sista sommaren 2002 - var jag på sensommarbesök hos Sören i hans barndomshem i Botåsen, Oviken. Han ville ha sällskap, och han visste att jag längtade upp till Jämtland. Allt var sig likt däruppe och vi återupplevde gamla gemensamma minnen. Vi gick ofta utefter stranden av Storsjön, plockade litervis med hallon som vi frös in, besökte Oviksfjällen, vandrade en del av gamla pilgrimsleden. Så studerade vi nogsamt altarskåpet i Ovikens gamla kyrka, som jag hade minnen av från min barndom och då såg som ett fantastiskt dockskåp. Och vi njöt av den underbart vackra naturen. Vi läste och diskuterade både poesi och pjäser. Skämde bort oss med nyfångad, stekt fjällröding från affären nere i Myrviken, färskpotatis och drack gott vin till. Ute på sittplatsen på gården med den vidunderligt vackra utsikten mot Oviksfjällen. Vi kände oss lyckliga. Det kändes som ett efterlängtat sommarlov.


Sören bodde då i Sundsvall och arbetade vid Västernorrlands Teater, och han trivdes med att ha nära till sin gamla hembygd. Han tyckte om lugnet som motvikt till stressen på teatern. Just den sommaren höll han på att öva in sin roll i "Köpenhamn" - en pjäs som han skulle på turné med via Riksteatern.
Så var min semester slut, jag återvände till Stockholm och jobbet. Men jag såg fram emot när Riksteatern skulle ha sin premiär i Hallstavik- då jag skulle få glädjen att umgås med honom igen.

Men tyvärr... Livet ville annorlunda.

Ingrid Wikberg - med rötterna i Hoverberg

Stipendium

Vill du genom en penninggåva hedra Sörens minne, eller stödja Föreningens Ovikenmusik arbete?

Donationer ges via
Bg- konto 5610-9119

Vid donation i samband med begravning, vänligen meddela Gunilla Hedin så att informationen kan lämnas vidare till de anhöriga. 

För mer information, vänligen kontakta Bengt-Eric Norlén.

Mikael Rahm

2013-06-06
2013 års stipendium ur Sören Erikssons minnesfond tilldelades med följande motivering:

"Årets stipendium ges till en äkta hemvändare som gläder och berikar vår bygd, vårt län, ja hela vårt avlånga land!

Han ha fjuckles å han ha spjuckles. Ma ha sitt´n på vitduk´n å på teve. Ma ha gladd oss att monologan hans å allhlt han ha förrd ma se hit te Oviken. Han e värd all oppskattning han kan fau. Föreningen Ovikenmusik ge stipendie tu Sören Erikssons minnesfond å en puss å en kram te n´ Mikael Rahm"

Rebecca Brattlin

2012-06-06
2012 års stipendium ur Sören Erikssons minnesfond tilldelades med följande motivering:

”Årets stipendium ges till en ung, engagerande och inspirerande person som arbetar både med teater och musik. Hon har studerat i Bergs kulturskola, Palmcrantzskolans estetiska program och har nyss avslutat sin utbildning vid vislinjen, Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Hon har varit en drivande kraft i Ovikens Amatörteaterförening där hon medverkat som skådespelare i flera uppsättningar och även regisserade uppsättningen av Dunderklumpen under Ovikenveckan 2009. Som ungdomsledare sprider hon sin entusiasm som får övriga medverkande att prestera stordåd! Hon tar också vara på den lokala kulturen bl a i ett program där hon framför jämtländska visor på jamska. Föreningen Ovikenmusik ger årets stipendium ur Sören Erikssons minnesfond till Rebecca Brattlin